Probleemgedrag in de klas wordt vaak sterk bepaald door de functie die bepaald gedrag heeft op de huidige situatie. Bij probleemgedrag in de klas zijn er invloeden op het gedrag, de omgevingsfactoren en de sfeer die niet zichtbaar maar wel voelbaar is in de klas situatie.
Daarnaast kunnen ook problemen thuis, problemen in de bus, problemen op het schoolplein etc. een belangrijke invloed hebben voor probleemgedrag in de klas.
een andere invloed waar vaak de omgeving niets aan kan doen is de kwetsbaarheid van het kind, hoe sterk staat het kind in de schoenen? Hoe gaat hij om met bepaalde situaties? Hoe wordt het kind benaderd door andere leeftijdsgenoten? Al deze kwetsbaarheden kunnen leiden tot probleemgedrag in de klas, problematische reacties op situaties die andere kinderen veroorzaken en zijn moeilijk weer goed te krijgen. Bovenstaande situaties zijn vrijwel eindeloos te benoemen.
Gedragsproblemen bij kinderen beïnvloeden het temperament, de aanwezigheid en de ontwikkeling van een psychiatrische stoornis, ontwikkelingsfactoren (vooral leerstoornissen), medische aandoeningen en medicijngebruik.
Sociale omgeving factoren die meegenomen kunnen worden bij probleemgedrag in de klas zijn:
- Gedrag van leerkracht of de kenmerken van het karakter van de leerkracht
- De woonomgeving
- De familie
- De relatie met school
Om probleemgedrag in de klas beter te begrijpen en vooral om de achtergrond van dit gedrag inzichtelijk te maken kan er gebruikt worden gemaakt van het model “een beoordeling van gedragsproblemen in de klas”. Het doel van dit model is voornamelijk het leren over de facturen die van invloed zijn op het uiten van een bepaald gedrag van het kind.