Tips die ervoor zorgen dat uw kind zich veilig voelt.
Repareren van reactieve hechtingsstoornis:
Veiligheid is de kern van de zaak voor kinderen met reactieve hechtingsstoornis en andere hechtingsproblemen. Ze zijn afstandelijk en wantrouwig, omdat ze zich onveilig voelen in de wereld. Ze zijn op hun hoede om zichzelf te beschermen, maar dit voorkomt ook dat ze liefde en steun aanvaarden. Dus voordat er iets anders, is het essentieel om het gevoel van veiligheid van uw kind op te bouwen. U kunt dit doen door duidelijke verwachtingen en gedragsregels vast te stellen, en door hierop consequent in te spelen, zodat uw kind weet wat het kan verwachten wanneer hij of zij handelt op een bepaalde manier en-nog belangrijker-weet dat wat er ook gebeurt, er op jou kan worden gerekend
- Stel grenzen en beperkingen. Consistente, liefdevolle grenzen maken de wereld meer voorspelbaar en minder eng voor kinderen met hechtingsproblemen zoals reactieve hechtingsstoornis. Het is belangrijk dat ze begrijpen welk gedrag van hen verwacht wordt, wat wel en niet acceptabel is, en wat de gevolgen zullen zijn als ze de regels negeren. Dit leert hen ook dat ze meer controle hebben over wat er met hen gebeurt dan ze denken te hebben.
- Neem de leiding, maar blijf kalm als je kind van streek is of zich misdraagt. Vergeet niet dat “slecht” gedrag betekent dat je kind niet weet hoe het om moet gaan met wat hij of zij voelt en het heeft jouw hulp daarbij nodig. Door kalm te blijven, toont u uw kind dat het gevoel beheersbaar is. Als hij of zij opzettelijk opstandig wordt, gaat u gewoon door met de vooraf vastgestelde gevolgen op een vastberaden manier. Maar geef een kind met een hechtingsstoornis nooit straf wanneer je in een emotioneel-geladen toestand bent. Hierdoor voelt het kind zich nog meer onveilig en kan het slechte gedrag zelfs versterken, want het is duidelijk dat jij naar zijn pijpen danst.
- Wees onmiddellijk beschikbaar voor verbinding na een conflict. Conflict kan vooral storend zijn voor kinderen met onveilige hechting of een hechtingsstoornis. Na een conflict of driftbui is het zaak zo snel mogelijk het weer goed te maken of zo snel als hij of zij klaar is. Dit versterkt uw consistentie en liefde, en zal uw kind helpen een vertrouwen te ontwikkelen dat jullie er door dik en dun altijd voor elkaar zullen zijn.
- Neem de verantwoording voor gemaakte fouten en herstel ze. Wanneer frustratie of woede u overmand hebben of je doet iets waarvan je later realiseert dat het ongevoelig is, herstel de fout dan snel. Uw bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen en het weer goed te maken kunnen de band alleen maar versterken. Kinderen met reactieve hechtingsstoornis of ander beslag problemen moeten leren dat, hoewel je misschien niet perfect bent, ze geliefd zullen worden, wat er ook gebeurt.
- Probeer om voorspelbare routines en schema’s te behouden. Een kind met een hechtingsstoornis zal instinctief zich niet beroepen op geliefden, en kan zich bedreigd voelen door de overgang en inconsistentie, bijvoorbeeld op reis of tijdens de schoolvakanties. Een bekende routine of schema kan zorgen voor comfort in tijden van verandering.