Veel gedrag van je peuter kan je tot stoomniveau krijgen, respectloos en brutaal kunnen kinderen vaak zijn. Je moet kinderen begrijpen en ze hier ook vrij in laten.
Het krijgen van een grotere mond gaat gepaard met opgroeien en je moet naar verwachtingen van het kind communiceren om respectvol gedrag te krijgen.
Aangeleerde gedragsproblemen peuter
Een gedragsprobleem kan ontstaan door voorbeelden uit de omgeving. Veel gedrag van kleine kinderen is aangeleerd en zullen ze van hun ouders kopiëren. Het is daarom ook van belang dat je in het bijzijn van een kind met respect met elkaar omgaat. Sarcasme, en bijvoorbeeld een negatieve opmerking kan al overgenomen worden door je kleine kind.
Je moet op zoek gaan naar het goede voorbeeld voor je kind. Als volwassenen ben je invloedrijk en maak je vaak sarcasme of negatieve opmerkingen en deze vervelende eigenschap pakken kleine kinderen vaak thuis op.
Zie licht aan het einde van de tunnel
Brutaal reageren, woede en verontwaardigde opmerkingen zijn verleidelijk als reactie op de brutaalheid van je kind. Deze vormen van aanpak zullen helaas niet werken, en dit zal zelf het zelfs nog erger maken. Daarnaast leer je het kind aan dat als je ook dit soort gedrag vertoont dat dit blijkbaar normaal is en dus vaker getoond kan worden als het kind het ergens niet mee eens is.
Rustig blijven is een betere aanpak. Zodra het kind merkt dat boosheid helemaal geen effect heeft en niet het resultaat dat hij/zij wenst zal hij/zij zich wenden tot ander gedrag om iets voor elkaar te krijgen.
Een goed antwoord
Haal diep adem bij boosheid van je kind of een vervelende opmerking of gedrag en zoek uit waarom je kind zo reageert. In plaats van je stem te verheffen zorg je ervoor dat je rustig reageert en op een respectvolle manier blijft praten om zo een rustige “spanning” te creëren. De reactie die je geeft is een voorbeeld voor je kind, waarmee je hoopt dat je kind dit gedrag zal kopiëren.
Vertel je kind bijvoorbeeld: “wow, dat is geen leuk toontje, probeer het nog eens zodat we prettig een gesprek kunnen voeren.”