Hoe kan je omgaan met borderline?
Borderline is een Persoonlijkheidsstoornis die meestal gediagnosticeerd wordt door een getrainde professional uit de geestelijke gezondheidszorg, zoals een psycholoog of psychiater. Huisartsen en huisartsen zijn over het algemeen niet opgeleid of goed uitgerust om dit soort psychologische diagnose te stellen. Dus terwijl je in eerste instantie contact op zult nemen met een huisarts over dit probleem, zal deze je moeten doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater voor diagnose en behandeling. Er zijn geen laboratorium-, bloed- of genetische tests die worden gebruikt om borderline persoonlijkheidsstoornis vast te stellen.
Veel mensen met BPS gaan niet op zoek naar behandeling. Mensen met persoonlijkheidsstoornissen in het algemeen, blijken pas op zoek te gaan naar behandeling wanneer hun leven aanzienlijk verstoord wordt door de aandoening. Meestal gebeurt dit wanneer de persoon te maken krijgt met ingrijpende of stressvolle gebeurtenissen en daar niet goed mee lijkt om te kunnen gaan.
Een diagnose voor BPS wordt dus gemaakt door een team van professionals die je symptomen en je levensgeschiedenis zullen vergelijken met de dingen die we hier nomen. Zij zullen vervolgens uitmaken of de symptomen voldoen aan de criteria die nodig zijn voor het vaststellen van een persoonlijkheidsstoornis.
Oorzaken van Borderline Persoonlijkheidsstoornis
Onderzoekers vandaag de dag weten niet wat de oorzaak is van borderline persoonlijkheidsstoornis. Er zijn veel theorieën over de mogelijke oorzaken van de borderline persoonlijkheidsstoornis. De meeste professionals hangen het biopsychosociale model van oorzaken aan – dat wil zeggen, de oorzaken zijn waarschijnlijk te wijten aan zowel biologische als genetische factoren, sociale factoren (invloed van gezin, opvoeding, school, vriendjes), en psychologische factoren (individuele persoonlijkheid en temperament, omgaan met stress). Dit suggereert dat geen enkele factor verantwoordelijk is – het is eerder een complex en waarschijnlijk de verstrengeling van de drie factoren die belangrijk zijn. Indien een persoon deze persoonlijkheidsstoornis heeft, blijkt uit onderzoek dat er een licht verhoogd risico is dat deze aandoening wordt “doorgegeven” aan hun kinderen.
Behandeling van Borderline Persoonlijkheidsstoornis
Behandeling van borderline persoonlijkheidsstoornis vergt een aanpak op lange termijn met psychotherapie door een therapeut die ervaring heeft in het behandelen van dit soort persoonlijkheidsstoornissen. Medicijnen kunnen ook worden voorgeschreven om specifieke verontrustende en invaliderende symptomen te verhelpen. Voor meer informatie over de behandeling, zie borderline persoonlijkheidsstoornis behandeling .